Contract voor nieuwbouw parkeergarage Bio Science Park Leiden

22 Apr 2021

Met de Universiteit Leiden hebben wij een aannemingsovereenkomst gesloten voor de realisatie van een parkeervoorziening op het Bio Science Park.

Parkeren centraliseren

Leiden Bio Science Park is het grootste kenniscluster van Nederland op het gebied van Life Sciences & Health. De campus is volop in ontwikkeling en met het voornemen van de gemeente en de campus om nog meer woningen, winkels, horeca en voorzieningen te realiseren is een concentratie van parkeren in een parkeergelegenheid wenselijk. De parkeergarage voor circa 600 auto’s is in een latere fase uitbreidbaar naar circa 800 parkeerplaatsen.

Meerdere functies

De opdracht is aan ons en Aan de Stegge Twello gegund op basis van de beste prijs-kwaliteitverhouding. Binnen het gestelde plafondbedrag wisten wij de meeste kwaliteit toe te voegen aan het plan door onder andere een grote hoeveelheid zonnepanelen en de mogelijkheid tot integratie van commerciële ruimten op termijn. Daarbij valt te denken aan een sportschool, supermarkt of pakkettenservice. Ons Parkdeck bouwsysteem zorgt voor een kwalitatief hoogwaardige afwerking met monoliet afgewerkte betonvloeren, een geïntegreerde constructie en vlakke plafonds. Bovendien geeft het de mogelijkheid om van de gevel een unieke eyecatcher te maken.

Jeroen Drenth, commercieel directeur Continental Car Parks:

“Ons ervaren projectteam ziet in elk parkeervraagstuk een nieuwe uitdaging en zet met veel creativiteit en inventiviteit elk vraagstuk om in een unieke parkeervoorziening. Het is altijd een feestje om onze opdrachtgevers te verrassen met de oplossing die wij bedacht hebben, zo ook de Universiteit Leiden.”

 

Joek Kruiderink, projectmanager Gebiedsontwikkeling Vastgoedbedrijf Universiteit Leiden:

De universiteit is blij met de door Aan de Stegge Twello en Continental Car Parks ontworpen garage. Er komt een kwalitatief hoogwaardige garage die overzichtelijk is en een prettige beleving geeft zowel aan de binnen- als de buitenzijde. Wij kijken uit naar een goede samenwerking.”

Transparante uitstraling

Het gevelontwerp van de parkeergarage is gemaakt door Wiegerinck Architecten. De parkeergarage moest visueel zo harmonieus mogelijk in de omgeving worden ingepast en geschikt zijn voor uitbreiding. De gevel van verticale lamellen zorgt voor een natuurlijke, zachte uitstraling, maar ook voor natuurlijke ventilatie en daglichttoetreding. De twee transparante entrees voor voetgangers liggen open en zichtbaar op de hoeken van de parkeergarage. Ze sluiten direct aan op de belangrijkste toegangen tot de campus. De plint in de oostgevel is van glas en biedt ruimte voor commerciële functies. 

In december 2019 won Wiegerinck Architecten de architectenselectie met hun schetsontwerp. Begin 2020 is dit uitgewerkt tot een volwaardig definitief ontwerp waarbij nauw is samengewerkt met de Universiteit Leiden en parkeeradviesbureau Spark. Wij vertaalden het definitieve ontwerp naar een kwalitatief hoogwaardig bouwplan met ons Parkdeck bouwsysteem. 

De bouw van de parkeergarage aan de Ehrenfestweg gaat de tweede helft van dit jaar van start. De oplevering staat gepland voor het eerste kwartaal van 2022.