ALBERT CUYPGARAGE AMSTERDAM WINT BETONPRIJS 2019

19 Nov 2019

De Albert Cuypgarage in Amsterdam, een ontwerp van ZJA, heeft de Betonprijs 2019 gewonnen in de categorie Civiele Bouwwerken. De parkeergarage is een unicum; het is de eerste parkeergarage die gebouwd is onder een bestaande gracht in Amsterdam. Met de komst van de Albert Cuypgarage is de parkeerdruk in De Pijp verlaagd en is een aantrekkelijke wijk ontstaan met meer ruimte voor fietsers, voetgangers en spelende kinderen. Bovendien is beton op een innovatieve manier toegepast in de parkeergarage.

 

De Albert Cuypgarage is gebouwd onder het water van de Boerenwetering en is hierdoor vrijwel onzichtbaar op straatniveau. In de Frans Halsbuurt in De Pijp zijn vrijwel alle parkeerplaatsen op straat verwijderd en verplaatst naar de parkeergarage. Voormalige parkeerplaatsen zijn opnieuw ingericht om zo meer ruimte te creëren voor nieuwe speeltuinen, planten en pleinen. Zo is de schaarse openbare ruimte slim benut en een bijna autovrije wijk ontstaan met meer ruimte voor ontspanning, groen en speeltuinen.

De Betonprijs jury
De jury is onder de indruk van het meervoudig ruimtegebruik en dat het geheel scherp is uitgevoerd. "De jury heeft gekozen voor de Albert Cuypgarage, omdat in een binnenstedelijk gebied de ruimte onder de gracht is gebruikt. De oplossing heeft een grote potentie voor de toekomst en draagt bij aan de leefbaarheid in de stad. Het is een grootschalige toepassing van allerlei betonbouwtechnieken. Men is deze complexe, logistieke en technische uitdaging aangegaan en de omgeving is op een slimme en positieve manier betrokken bij het project."

Toepassing van beton
De keldervloer van de Albert Cuypgarage bestaat uit een combinatie van onderwaterbeton dat versterkt is met staalvezels. Hierdoor kon de vloer dunner worden uitgevoerd. Dit levert niet alleen een besparing van beton op, maar hierdoor hoefde er ook minder diep ontgraven te worden, wat minder overlast en risico’s voor de buurt betekende.

In het hart van de parkeergarage ondersteunt een lange rij ovale, betonnen kolommen de tussenvloer en het dak waarover de Boerenwetering stroomt en plezierbootjes varen. Doordat de kolommen in het midden staan, kan de automobilist ver kijken wat het overzicht en de sociale veiligheid vergroot in de parkeergarage.

Bouwen in dichtbevolkt stedelijk gebied 
De grootste uitdaging lag in het bouwen van een ondergrondse parkeerplaats in een dichtbevolkt stedelijk gebied met nauwelijks ruimte voor opslag en met smalle en beperkte toegangswegen. Door te zorgen voor een hoge bouwsnelheid en door een slimme combinatie van ter plekke gestort beton en de aanvoer van prefab beton is overlast voor bewoners tijdens de bouw tot een minimum beperkt.

De Albert Cuypgarage is door Max Bögl Nederland gebouwd in opdracht van de gemeente Amsterdam.

Onderaannemers: Volker Staal en Funderingen, ABT, Beens Groep, De Vries & van de Wiel, Proton Bau, DCN, Van Velzen, Van Dorp Installaties, Van Haastere B.V.  
Hoofdconstructeur: Van Rossum
Geotechnisch advies: CRUX